Empati

Hur beter sig en osjälvisk person?

Att vara osjälvisk, eller det synonyma begreppet altruistisk, innebär att man bryr sig om andra och visar uppskattning åt andra. Nedan pratar vi mer om fem karaktärsdrag som osjälviska personer innehar.

5 tecken på att du är osjälvisk

1 Du bryr dig om andra

Du låter kollegan eller kompisen smaka på din mat även om du är jättehungrig. Du byter plats på tåget eller bussen såvida du märker att en gammal person eller en gravid kvinna inte har någon sittplats. Mer specifikt hjälper du andra på ett osjälviskt sätt, oavsett situation.

Du tycker nödvändigtvis inte att andra är mer värda än du själv, men du mår bra av att se till att andra må bra.

2 Du tänker på hur dina handlingar påverkar andra

Du får reda på att din favoritrestaurang precis släppt en app som gör att man kan förbeställa måltider, och därmed slippa köa. Du avstår dock från att ladda ner appen, då du inte vill att personalen ska prioritera dig och din order framför de som inte har möjlighet att ladda ner applikationen.

Mer specifikt vill du inte dra fördel av att du har det bättre ställt eller mer kunskaper inom teknik än andra, vilket karakteriserar en sant osjälvisk person.

3 Det känns bra att hjälpa andra

Osjälviska, det vill säga altruistiska individer är inte bittra över att de skulle kunna unna sig fler saker, utan tacksamma för att andra mår bra. Den energi och den glädje som den osjälviska personen får av att hjälpa andra är nog för att personen ifråga ska vara lycklig.

4 Osjälviska människor är proaktiva

Du väntar inte på att det perfekta läget ska infinna sig, varpå du finner och hjälper en person som är i akut behov av assistans. Du är alltid steget före; du donerar pengar och hjälper utsatta personer i andra länder, samt frågar människor huruvida de vill ha hjälp innan de når ut till dig.

5 Du är självsäker

Osjälviska människor är i regel både bestämda och säkra på sig själva. Du vet att du gör världen till en bättre plats för alla runtomkring dig, vilket även bidrar till att du får ett bättre och mer innehållsrikt liv.

Varför är vissa mer osjälviska än andra?

Somliga är snåla, medan andra är elaka eller lata.

Men varför är det så? Vore det inte bättre om alla var osjälviska?

Självklart vore det så, men forskarna vet ännu inte vad som avgör huruvida en specifik person är osjälvisk eller inte, rapporterar Walden University. Somliga forskare tror dock att osjälviska personer har en större och mer aktiv amygdala vilket är den del i hjärnan som behandlar känslor, i synnerhet rädsla.

Närmare bestämt talar mycket för att osjälviska personer uppfattar rädsla på ett mer intelligent sätt, och framförallt andras rädslor. Nedan förklarar psykologiforskaren Abigail Marsh detta koncept i större detalj i hennes Ted Talk-framträdande.