Nyheter

Två sätta att hjälpa utsatta i andra länder

Vi lever i en värld av dualitet, där rikedom och fattigdom finns överallt i världen. Vissa länder är dock mer drabbade än andra och i lägen som dessa finns det möjlighet för oss i ”rikare” länder att faktiskt göra en påverkan.

Det finns givetvis en rad olika idéer och hjälpmetoder som vi kan använda oss av för att hjälpa andra, men dessa två är de största och mest lönsamma sätten för att hjälpa utsatta människor i andra länder.

Samla in pengar till välgörenhet

Flersamhet är viktigt och när vi människor arbetar tillsammans som ett lag kan bättre, långvarigare men samtidigt snabbare resultat skapas.

Det finns en rad olika välgörenhetsorganisationer som idag arbetar med att skänka bort pengar och gåvor till utsatta i mindre lyckligt lottade länder. Det kan vara verksamheter som UNICEF, Rädda Barnen, Frälsningsarmen och många andra. Det finns även en drös med organisationer på internet, om du hellre vill bidra till en privatägd välgörenhetsorganisation.

Vill du inte vända dig till en organisation kan du själv öppna upp en välgörenhetsinsamling. Detta kräver givetvis mer tid och energi från dig, men du har också större möjlighet att påverka var pengarna faktiskt går. Det som behövs för att göra detta är givetvis bra kontakter samt ett smidigt sätt att nå ut till personerna via marknadsföring. Du kan läsa mer om hur du öppnar en välgörenhetsinsamling genom att vända dig till olika företag eller hemsidor som t.ex Facebook.

Jag är uppväxt med tanken att det är viktigt att hjälpa ens medmänniskor, oavsett om det handlar om utsatta länder eller människor i vår närhet som behöver stöd. Ingen person kan rädda världen ensam, men om vi istället samarbetar tillsammans som en och samma art, då finns det ingenting som kan stoppa oss. Nyligen läste jag en artikel från Globalportalen som lyfte fram medmänsklighet och hur vi kan hjälpa till mer i vardagen. I artikeln togs framförallt insamling av pengar till välgörenhet upp. Artikeln kan ni läsa här.

Volontärarbete

Ett annat sätt för att hjälpa utsatta i andra länder är via volontärarbete. Detta är något du gör i en flersamhet, vilket betyder att du har chans att möta nya vänner samtidigt som du skapar en positiv påverkan för de som behöver hjälp.

Det finns många olika företag som arbetar med volontärarbete där du kan hitta ställen som erbjuder sovplats, resekostnader och mat under perioden, samtidigt som det finns vissa företag som också erbjuder betalning för själva arbetet (detta är dock mindre vanligt).

Utsatthet är något som kan drabba vilken människa som helst och genom volontärarbete kan du som är bättre ställd visa medkänsla och samarbete för personer i mer utsatta länder. Volontärarbete kan innefatta allt inom mänsklig utveckling, utbildning, arbete i barnhem, plocka upp skräp och mycket mer. Att visa för människor att det faktiskt finns hjälp att få, skapar inte bara en tryggare miljö men också en positiv blick för framtiden.